Европейската комисия обяви старта на общоевропейски проект за наблюдение на собствеността

...
Европейската комисия обяви старта на общоевропейски проект за наблюдение на собствеността
Коментари Харесай

ЕК прави общоевропейски регистър за собствеността на медиите |

Европейската комисия разгласи старта на общоевропейски план за наблюдаване на собствеността на медиите - Euromedia Ownership Monitor.

Обзорът ще е координира от Залцбургския университет и ще дава данни за медийната благосъстоятелност във всяка страна.

Освен това систематично ще бъдат оценени правни рамки в страните членки във връзка с медиите и ще се разпознават вероятните опасности за прозрачността на собствеността на медиите.

„ Става все по-трудно да се разбере кой е притежателят на медиите в Европейски Съюз. Това не е възможно, тъй като в изискванията на народна власт хората заслужават да знаят кой им дава информация. Този нов инструмент ще спомогне за разбирането на медийния пазар и бъдещи политически начинания ", разяснява зам.-председателят на Европейска комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добавя, че Европейска комисия е решена да показа нови начинания като закона за свободата на медиите и да увеличим поддръжката си за планове за поощряване на прозрачността в бранша.

Euromedia Ownership Monitor ще бъде в основата на оценката на политиките и регулаторните ограничения и начинания, ориентирани към поддръжка на свободата и плурализма на медиите, разясняват от комисията. Т

Размерът на поддръжката от Европейски Съюз за плана е 1 милион евро, а планът се чака да продължи до септември 2022 година Бенефициерите на този пилотен проект са определени след покана за показване на оферти, ориентирана към заинтригуваните страни, работещи в региона на свободата и плурализма на медиите на европейско, районно и локално ниво. Освен това през идващите седмици ще бъде оповестена втора покана за показване на оферти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР